تحصیل 28 هزار دانشجوی غیرایرانی در دانشگاه های وزارت علوم، 35 دانشگاه، میزبان دانشجوی بین المللی

به گزارش مجله سرگرمی، مدیرکل امور دانشجویان غیر ایرانی سازمان امور دانشجویان در خلال ارائه گزارشی از عملکرد این سازمان در سال 97 گفت: هم اکنون قریب به 40 هزار دانشجوی خارجی در کشور حضور دارند و اگر این تعداد با دستور و تکلیفی که در برنامه ششم توسعه کشور دیده می گردد مقایسه گردد، می توانیم اعلام کنیم که نه تنها مطابق برنامه پیش رفته ایم بلکه در سال دوم برنامه که امسال است جلوتر هستیم.

تحصیل 28 هزار دانشجوی غیرایرانی در دانشگاه های وزارت علوم، 35 دانشگاه، میزبان دانشجوی بین المللی

به گزارش خبرنگاران، دکتر عبدالحمید علیزاده درخصوص عملکرد سازمان امور دانشجویان و موضوع جذب و پذیرش دانشجویان خارجی در سال 97 گفت: در برنامه های پیش بینی شده سال 97 بر موضوع ارتقا و افزایش میزان مشارکت دانشگاه ها و مراکز آموزش عالی تأکید شد. همچنین بر اساس آماری که درخصوص پذیرش دانشجویان خارجی جمع بندی و تقدیم معاون وزیر و ریاست سازمان گشت، تعیین شد که تعداد دانشگاه های درگیر در این موضوع در سال 95، 17 دانشگاه و مؤسسه آموزش عالی بود که در سال 96 به 25 دانشگاه و مؤسسه ارتقا پیدا کرد و نهایتاً در امسال مجموعاً 35 دانشگاه در بحث جذب دانشجویان خارجی فعال شدند.

وی با اشاره به اینکه امسال، 10 دانشگاه به جمع دانشگاه های میزبان دانشجوی بین المللی اضافه شدند گفت: امسال تعداد دانشگاه های ما از 25 به 35 دانشگاه ارتقا پیدا کرد. وقتی عنوان دانشگاه برخوردار مطرح می گردد، منظور دانشگاهی است که زیرساخت ها و نیروی انسانی کارآزموده را داشته باشد، در سند راهبردی آن به مقوله بین المللی سازی و پذیرش دانشجویان خارجی اهمیت داده شده باشد، شیوه نامه ای برای آن تنظیم شده باشد و در بحث اقدامات، سیاست های تشویقی را درون شیوه نامه ها و سند راهبردی خود پیش بینی نموده باشد. امروز می توانیم بیان کنیم که 10 دانشگاه برخوردار دیگر نیز به دانشگاه های بهره مند از این موضوع تبدیل شدند.

انتقال اندیشه بین المللی شدن از حوزه ستادی وزارت به مدیران دانشگاهی

دکتر علیزاده درخصوص تعداد دانشجویان خارجی درکشور گفت: در سال های گذشته آمار مختلفی از تعداد دانشجویان غیرایرانی وجود داشت اما بر اساس پایش امسال عدد حقیقی به دست آورده شد. در اصل حدود 28 هزار دانشجوی خارجی در دانشگاه های تحت پوشش وزارت علوم، تحقیقات و فناوری درحال تحصیل هستند. بر اساس آمار و اطلاعاتی که وجود دارد، 28 هزار دانشجوی خارجی در دانشگاه های تحت پوشش وزارت علوم تحصیل می نمایند؛ 8 هزار دانشجوی خارجی در دانشگاه های تحت پوشش دانشگاه آزاد اسلامی و 3 هزار دانشجوی خارجی تحت پوشش وزارت بهداشت هستند که این ارقام را به صورت جمع در نظر گرفته شوند قریب به 40 هزار دانشجوی خارجی در کشور حضور دارند و اگر این تعداد با دستور و تکلیفی که در برنامه ششم توسعه کشور دیده می گردد مقایسه گردد، ما می توانیم اعلام کنیم که نه تنها مطابق برنامه پیش رفته ایم بلکه در سال دوم برنامه که امسال است جلوتر هستیم.

وی درباره عوامل افزایش حضور دانشجویان غیر ایرانی در دانشگاه های کشور گفت: اگر بخواهم به عنوان یک فرد، صرف نظر از مسئولیتی که برعهده دارم در این باره نظر بدهم، باید گفت مقوله جهانی شدن و بین المللی شدن علم. به عنوان یک مسئول می توانم بیان کنم که شاخص های بین المللی سازی آموزش عالی به خوبی احضار و تبیین شده است. اتفاق خوب دیگری که به عقیده من در طول چند سال اخیر افتاده است این است که امروز نگاه و اندیشه بین المللی شدن از حوزه ستادی وزارت علوم و مدیران فعال در این حوزه به مدیران دانشگاهی منتقل شده است. ایده آل ما زمانی است که این اتفاقات به تک تک اعضای هیئت علمی دانشگاه های ما منتقل بگردد.

مدیرکل امور دانشجویان غیر ایرانی سازمان امور دانشجویان اضافه کرد: در 10 سال گذشته به ویژه در طول 5 سال اخیر، انتقال دانش و فرآیندهای بین المللی شدن از سطح وزارتخانه و سطح ستادی به سطح دانشگاه ها و مدیران دانشگاهی رخ داده است. در مقوله بین المللی سازی به ابزار آن نیز اشاره داریم که یکی از بهترین ابزارهای بین المللی شدن جذب دانشجوی خارجی است.

وی توضیح داد: گام بعدی مورد انتظار این است که، مدیران دانشگاهی باید آنچه که از بین المللی شدن مدل جذب و پذیرش دانشجویان خارجی و موارد دیگری که کسب نموده اند را به اعضای هیئت علمی منتقل نمایند؛ این انتقال در واقع یک تقاضا است و باید از عضو هیئت علمی و استاد دانشگاه خواسته گردد که در این مقوله همت کند و طبیعتاً برای این تقاضا ضروری است که زیرساخت مهیا گردد که این زیرساخت می تواند از توانمندی فردی استاد آغاز گردد و به زیرساخت های آموزشی، آزمایشگاهی، دانشگاهی و تکنولوژیک و حتی سیستم و بسته های تشویقی و انگیزشی استاد ختم گردد.

دکتر علیزاده درباره گستردگی رشته های مورد تقاضای دانشجویان خارجی گفت: درحال حاضر می توان رسماً مطرح کرد که در تقریباً در تمامی رشته هایی که یک فرد خارجی مجاز به تحصیل در آن است دانشجوی خارجی داریم. تقریباً می توان ادعا کرد که در بسیاری از دانشگاه های ما، دانشجویان خارجی در اغلب دانشکده ها و گروه های آموزشی تحصیل می نمایند که 35 دانشگاه در حوزه دانشگاه های فعال ما قرار دارند. علاوه بر دانشگاه های برتر کشور بعضی دیگر از دانشگاه ها هم وارد عرصه فعالیت شده اند و فعالیت قابل توجه و تقدیری دارند و همچنین آنها در افزایش تعداد دانشجویان خارجی در یکی دو سال اخیر نقش بسزایی داشتند.

وی درباره حضور در نمایشگاه علمی اربیل اظهار داشت: از جمله اقداماتی که در راستای بین المللی شدن صورت گرفت، شرکت در نمایشگاه علمی بود که در آذرماه در اربیل عراق برگزار گردید. نمایشگاه ارائه توانمندی ها و ظرفیت های دانشگاه ها و مؤسسات آموزش عالی، به سبب استقبال و تعداد مراجعه نماینده برای ما غافلگیرنماینده بود چرا که بیش از سه هزار نفر در طول دو روز و نیم، از غرفه های دانشگاه های ایران که 33 مرکز دانشگاهی و پژوهشگاه بود مراجعه کردند. همچنین بیش از 60 مدیر دانشگاهی از طرف دانشگاه ها مأمور به حضور در این نمایشگاه بودند که بنده هم افتخار داشتم به عنوان مسئول هیئت اعزامی در آنجا حضور داشته باشم.

دکتر علیزاده اضافه کرد: براساس اعلام مدیر دانشگاه های شرکت نماینده، ما آگاه شدیم که توانستیم 120 نفر از این نمایشگاه به صورت شهریه پرداز جذب کنیم. خوشبختانه با توجه به سیاستگذاری خوبی که دفتر همکاری های علمی بین المللی برای این سفر رخ داده بود قراردادهای همکاری پژوهشی قابل توجهی بین پژوهشگاه های ما با مراکز تحقیقاتی بسته شد. اخیراً با دو استان صحبت هایی درخصوص برپایی دو نمایشگاه دیگر مطرح شده است. در دانشگاه سیستان و بلوچستان نیز توفیق برگزاری اولین کارگروه افزایش تعاملات دانشگاه های ایرانی با دانشگاه های کشور عمان رقم خورد.

وی اظهار داشت: باتوجه به پتانسیل ها و اشتراکات بسیاری که بین مردم و دانشگاه های عمان با مردم و دانشگاه های سیستان و بلوچستان وجود دارد، تعاملات آکادمیک و علمی احتیاج است و از این امر پاسخ خواهیم گرفت. نمایشگاه دیگری که امیدواریم بتوانیم در امسال آن را بر پا کنیم در دانشگاه سلیمانیه است البته برپایی نمایشگاهی در بصره با مدیریت دانشگاه شهید چمران اهواز موضوع دیگری است که هم اکنون به صورت پیش فرض وجود دارد.

دکتر علیزاده با بیان اینکه در حال حاضر اکثر متقاضیان دانشگاه های ایران از 15 کشور پیرامون هستند اظهار داشت: خدمات تخصصی و فوق تخصصی آموزش عالی ایران به متقاضیان خارجی در 3 بخش پذیرش دانشجوی خارجی، طرح های مشترک تحقیقاتی و ارتباطات به وسیله پارک های علم و فناوری و شرکت های دانش بنیان صورت می گیرد که در آموزش عالی به طور ویژه روی پذیرش دانشجویان تأکید داریم.

وی ادامه داد: تربیت نیروی متقاضی خارجی تحریم ناپذیر است زیرا با انجام آن، چیزی برای عرضه به خارج از کشور برده نمی گردد و این متقاضی خارجی است که به کشور ما مراجعه نموده و در داخل کشور هزینه خود را پرداخت و تربیت می گردد. در حال حاضر در نقاط مختلف جهان متقاضی تحصیل در ایران داریم و این امری بسیار خوشایند است که ملاحظه کنیم دانشجویی از قلب اروپا نامه درخواست تحصیل در ایران را ارسال می نماید لذا علم کالایی تحریم ناپذیر است.

لزوم تعریف متولیان 5 مقوله جذب، پذیرش، آموزش، پشتیبانی و فارغ التحصیلی

مدیرکل امور دانشجویان غیر ایرانی سازمان امور دانشجویان درباره چشم انداز این سازمان در ارتقای روابط بین المللی جهت جذب بیشتر دانشجویان غیرایرانی گفت: توسعه و ترویج فناوری نانو در سال 1381 در کشور شکل گرفت و من از اولین کسانی بودم که با توجه به تخصص دانشگاهی خویش در این جهت آغاز به کار کردم. این ستاد صندلی و نگاه علمی ما را به جایی رسانده است که امروز جز 5 یا 6 کشور اول در حوزه نانو در جهان هستیم. تقریباً دیگر همه می دانند که ما در 2-3 صنعت جهان جز سرآمدان هستیم و یکی از آنها مقوله نانوست؛ این موضوعی بود که براساس سیاست های درست و تشویقی رخ داد و برنامه ما را بر سه شعار مأموریت سپاری به دانشگاه، تمرکززدایی از خودمان به دانشگاه و ارائه خدمات بر بستر خدمات الکترونیک متمرکز کرد.

وی در ادامه اظهار داشت: باید متولیان 5 مقوله جذب، پذیرش، آموزش، پشتیبانی و فارغ التحصیلی تعریف گردد. سندهای ملی مختلف ازجمله کشورهای مالزی، کانادا، انگلستان، آمریکا، آلمان، کره جنوبی و ژاپن را مطالعه نموده ام که آنها چگونه در جذب دانشجوی خارجی و تربیت نیروی انسانی خارجی پیروز بوده اند و به غیراز این 5 مقوله نبوده است. بنابراین در موضوع جذب باید کار تخصصی صورت گیرد، در پذیرش نیز همین طور، در آموزش خوشبختانه وضع مان بهتر است. در پشتیبانی باید بیشتر کوشش کنیم و باید بین المللی تر حمایت کنیم، در فارغ التحصیلی نباید سرمایه هایمان را از دست بدهیم.

دکتر علیزاده اظهار داشت: در برنامه سال 1398، قصد داریم کانون فارغ التحصیلان را به صورت متمرکز عهده دار شویم؛ البته شیوه درستی نیست و شیوه صحیح آن است که همه دانشگاه ها این کانون را داشته باشند و ما به آنها متصل شویم. برنامه های ما بر سه اصل مأموریت سپاری، تمرکززدایی و ارائه خدمات بر پایه بستر الکترونیک پایدار است. در این زمینه هم اکنون در 15 استان خدمات کنسولی را به صورت کامل به استان ها تفویض نموده ایم.

به گزارش اداره کل روابط عمومی وزارت علوم، به گفته وی، همچنین سامانه جامع سجاد برای پوشش دادن کلیه فرآیندهای یک دانشجوی خارجی را خوشبختانه امسال توانستیم نهایی کنیم که جای تقدیر و تشکر از کلیه عواملی که در این زمینه به ما یاری نموده اند ازجمله بخش های امنیتی و انتظامی، پشتیبانی و فناوری اطلاعات وجود دارد. این سامانه هفته گذشته نهایی شد و به نام مبارک حضرت امام (ره) به صورت پایلوت با دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره) آغاز کردیم و در یک ماه آینده به صورت سراسری در کلیه دانشگاه ها و مؤسسات آموزش عالی که دانشجوی خارجی می پذیرند، دسترسی برای شان ایجاد گردد و کلیه فرآیندها را در یک قالب واحد مدیریت نمایند.

facloob.ir: کلوب فارسی | دورهمی خبری و تحلیلی

منبع: خبرگزاری ایسنا
انتشار: 5 اردیبهشت 1401 بروزرسانی: 5 اردیبهشت 1401 گردآورنده: kurdeblog.ir شناسه مطلب: 47877

به "تحصیل 28 هزار دانشجوی غیرایرانی در دانشگاه های وزارت علوم، 35 دانشگاه، میزبان دانشجوی بین المللی" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "تحصیل 28 هزار دانشجوی غیرایرانی در دانشگاه های وزارت علوم، 35 دانشگاه، میزبان دانشجوی بین المللی"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید